Aνθρώπινα κατάλοιπα στα αρχαιολογικά μουσεία. Δεοντολογία και έκθεση en

Dr Daniel Antoine

Επιμελητής Βιοαρχαιολογίας
Βρετανικό Μουσείο, Τμήμα Αιγύπτου και Σουδάν

Ο Daniel Antoine είναι Επιμελητής Βιοαρχαιολογίας του Βρετανικού Μουσείου με αρμοδιότητα στα ανθρώπινα κατάλοιπα των συλλογών του. Πριν ενταχθεί στο προσωπικό του Μουσείου το 2009, ήταν υπότροφος του Leverhulme Trust (2006-2009) και του Wellcome Trust Research (2002-2005) στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του University College London, όπου και απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα το 2001. Το έργο του έχει εστιάσει στην ανάπτυξη νέων μεθόδων για τη διερεύνηση της ανθρώπινης βιολογίας του παρελθόντος και την προέλευση των ασθενειών μέσω της χρήσης οδοντικών και σκελετικών ιστών ως δεικτών ηλικίας, ασθενειών, ανάπτυξης και εξέλιξης.
Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται η επιμέλεια ανθρωπίνων καταλοίπων, η βιοαρχαιολογία, η μελέτη μουμιών και η οδοντική ανθρωπολογία.
Έχει συνδυάσει την ακαδημαϊκή έρευνα και τις δημοσιεύσεις με την ιδιαίτερα επιτυχή οργάνωση εκθέσεων βασισμένων στην έρευνα, στο Βρετανικό Μουσείο αλλά και σε όλο τον κόσμο, πρωτοπορώντας με τη χρήση μεθόδων όπως η CT σάρωση και η 3D οπτικοποίηση, για την ανάλυση μουμιοποιημένων καταλοίπων (π.χ. Αρχαίες Ζωές, Νέες Ανακαλύψεις).
Είναι επίτιμος ερευνητής στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του University College London και Πρόεδρος της Ένωσης Οδοντικής Ανθρωπολογίας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο